Privacy Policy

Please read this privacy policy (“Privacy Policy”) to understand how TIME dotCom Bhd, and its holding, related, affiliated and subsidiary companies (collectively referred to as “TIME”, “our”, “us”, or “we”) handle the Personal Data that you provide us. By providing your Personal Data to us, you are consenting to this Privacy Policy, our collection, use, access, transfer, storage and processing of your Personal Data as described in this Privacy Policy.

Please note if you fail to supply us with the required Personal Data, or if the Personal Data is insufficient or not satisfactory to us, or if you revise your consent in relation to the Personal Data which you have provided us, we may not be able to process your application and/or provide you with our products and/or Services.

  1. This Privacy Policy & You
    1. Pursuant to the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”), this Privacy Policy outlines the rights, interests, obligations and duties of TIME in the collection, gathering, recording, holding, storing, disclosing or processing (as defined below) of personal information and data as may be protected by the PDPA.
    2. For the purposes of this Privacy Policy, the expression “you”, “yours” or any other cognate word or expression of similar nature shall mean a natural person who is a customer of TIME or even a natural person trading as a sole trader or natural persons constituting a partnership. This Privacy Policy also applies if you are no longer a customer of TIME, where there are outstanding obligations either on your part or on TIME’s part, or if you are not one of our customers but you interact with us.
    3. Please note that you may be providing us with your Personal Data in any manner or method, not limited to TIME receiving a Registration Form with your Personal Data inserted or where you visit TIME websites, take part in our surveys, trial, promotions, calling our helpdesk, or generally enquiring about us or our products and/or services. We may also receive your Personal Data from third parties we deal with or who are connected with you (for example, financial institutions), and from such other sources where you have given your consent for the disclosure of personal data relating to you, and/or where otherwise lawfully permitted.
    4. You also hereby agree and accept that this Privacy Policy forms an integral part of the terms and conditions of the use of the Services.
  2. Definitions
    1. For the purposes of this Privacy Policy, the following capitalised words shall have the meanings as ascribed to them:
      “Personal Data”

      Means any information which relates directly or indirectly to you in respect of commercial transactions, which (a) is being processed wholly or partly by means of equipment operating automatically in response to instructions given for that purpose; (b) is recorded with the intention that it should wholly or partly be processed by means of such equipment; or (c) is recorded as part of a relevant filing system or with the intention that it should form part of a relevant filing system, that relates directly or indirectly to a data subject, who is identified or identifiable from that information or from that and other information in the possession of a data user, including any Sensitive Personal Data (as defined in the PDPA) and expression of opinion about the data subject; but does not include any information that is processed for the purpose of a credit reporting business carried on by a credit reporting agency under the Credit Reporting Agencies Act 2010

      Examples of Personal Data are your name, Identity Card / Passport No., address, contact information credit and bank account details, images recorded or audio recording of calls you make to our service centers or contact centers and your account activity.

      “Privacy Policy” Means this privacy policy and any other amendments, supplements and/or additions as may be added from time to time to it
      “Processing” Means collecting, recording, verifying, holding or storing the Personal Data or carrying out any operation or set of operations on the Personal Data, including (a) the organisation, adaptation or alteration of Personal Data; (b) the retrieval, consultation or use of Personal Data; (c) the disclosure of Personal Data by transmission, transfer, dissemination or otherwise making available; or (d) the alignment, combination, correction, erasure or destruction of Personal Data.
      “Services” Means collectively all the products and services offered by TIME
      “TIME” Means TT dotCom Sdn Bhd; Planet Tapir Sdn Bhd; AIMS Cyberjaya Sdn Bhd; AIMS Data Centre Pte Ltd; AIMS Data Centre Sdn Bhd; AIMS Data Centre Limited (Thailand); TIME dotcom Global Services Sdn Bhd; Global Transit Limited; Global Transit 2 Limited; Global Transit 3 Limited; Global Transit 5 Limited; Global Transit Singapore Pte Ltd; Global Transit (Hong Kong) Limited; TIME dotCom Japan K.K.; TIME dotCom International Sdn Bhd and TIME dotCom (Cambodia) Co.,Ltd
  3. Purpose of Collecting Personal Data
    1. You agree that all Personal Data collected and/or gathered by TIME may be used in any or all of the following ways (“Purposes”):
      1. To process your application for the Services;
      2. To conduct credit checks on you or establish the existence of any previous or outstanding breaches, indebtedness, defaults you may have with any third party;
      3. To update and maintain TIME’s internal records, filing, systems and operations for the management and administration of the Services including but not limited to the purpose of billing you;
      4. To conduct training for internal staff in relation to the Services;
      5. To enforce any of your obligations in respect of the Services, including collection of the outstanding amounts due from you;
      6. To activate, manage or administer payment or credit facilities with third party financial institutions as may from time to time be instructed by a subscriber of the Services;
      7. To investigate, resolve and for troubleshooting of any service issues, billing queries, complaints, fraudulent activity or other enquiries that you submit to us regarding our network, monitor and improve the performance of our network, our Services, our customer relations teams and service providers and TIME websites;
      8. To conduct market analysis, research and development to improve and/or to introduce the Services to you;
      9. To communicate, market, promote, offer or notify you on any enquiries or complaints, new services or products of TIME’s group;
      10. To support TIME group’s business, planning and decision-making processes;
      11. To notify you on any updates, developments, or changes or new offerings of any Services including but not limited to any promotions, special offers and/or marketing launch;
      12. To comply with any requirements of any laws or regulations, or direction of any national, enforcement, or regulatory body/agencies in respect of the Services;
      13. To verify your identity; and
      14. Other incidental and associated purposes relating to any of the above.
  4. Disclosure to Third Parties
    1. In line with the express Purposes set out in Clause 3 above, TIME may disclose the Personal Data collected or gathered to the following third parties:
      1. To other telecommunications operators as part of the national inter-operator initiative to combat fraud and to prevent abuse of telecommunication services;
      2. To any auditors, professional advisors, third party service providers, nominees, agents or contractors appointed by TIME in order to carry out the Purposes set out in Clause 3.1 above;
      3. To relevant national and other enforcement or regulatory agencies/bodies as part of any obligation imposed by law or in relation to any activity pertaining to the administration of justice, detection or prevention of crime, illegal/unlawful activities or fraud or for the apprehension or prosecution of offenders or in the interests of national security;
      4. To the Official Assignee’s Office of the Insolvency Department of Malaysia for purposes of conducting a bankruptcy search;
      5. To any relevant bank, financial institution or similar entity at your request and where you have given your consent to pursue any credit facility or payment mechanism initiated;
      6. To the subsidiary, holding and related company of TIME and TIME’s affiliate companies for the purpose of establishing and maintaining a common database of customers to avoid duplication;
      7. To strategic partners that work with TIME to provide TIME’s Services or that help market TIME’s Services (such as our network of dealers);
      8. To any party involved in or related to a legal proceeding (or prospective legal proceeding), for purposes of assisting in or commencing such legal proceedings;
      9. To professional advisors appointed by TIME on a need to know basis for the purpose of those advisors providing advice to us;
      10. To any third party which acquires all or part of the assets or business of TIME for the purpose of that third party continuing to provide all or that part of the business of TIME which it acquires or acquired (including any relevant Services);
      11. To parties nominated or appointed by TIME either solely or jointly with other service providers, for purposes of establishing and maintaining a common database where TIME has a legitimate common interest;
      12. Your authorised representatives or parties whom we may reasonably believe you would have consented to, if you knew of the disclosing of the Personal Data and the circumstance of such disclosure; and
      13. otherwise as required or permitted under Malaysian law, including without limitation, the PDPA.
    2. Save and except with your express consent, TIME shall maintain strict confidentiality of your Personal Data and not disclose any portion or part thereof to any other entity or third party aside from the ones listed in 4.1 above.
  5. Consent & Right to Withdraw Consent
    1. If you are under the age of 18, you are required to ensure that your parents or legal guardian consent on your behalf to TIME’s processing of your Personal Data.
    2. The Services will only be made available to you upon you accepting and consenting to the terms of this Privacy Policy. Where possible, express acceptance and consent shall be evidenced by you clicking or checking or indicating accordingly on the relevant consent portion of the registration forms or such other documents as may be furnished to you, as the case may be.
    3. By your acceptance of the terms of this Privacy Policy, you shall be deemed to have expressly consented to the processing of your Personal Data by TIME or any of its authorised agents, employees, partners and/or contractors for the Purposes outlined in Clause 3.1 above.
    4. You also hereby agree and accept that by registering and/or continuing to use the Services, you authorise and consent to your Personal Data being processed by and where required, disclosed to classes of third parties as identified by TIME in Clause 4.1 above for the purposes of TIME providing the Services to you. For the avoidance of doubt, you also hereby explicitly consent to TIME processing any Sensitive Personal Data relevant for such purposes.
    5. Notwithstanding anything to the contrary, you may at any time withdraw your consent to TIME processing any Personal Data of yours or to any part or portion of the processing by sending to TIME at the address set out below a written notice of withdrawal and within the period prescribed under the PDPA, TIME shall take all necessary measures to give effect to your withdrawal of consent, to the extent that such withdrawal does not conflict with any of TIME’s other legal obligations.
  6. Right to Access & Correct
    1. You shall, upon written request, be granted access to your Personal Data held or stored or processed by TIME and shall have a copy of your Personal Data communicated or conveyed to you in an intelligible form of TIME’s choosing.
    2. You may also at any time make a written request to TIME to correct any of your Personal Data which is inaccurate, incomplete, misleading or out-of-date and TIME shall, upon receipt of your written request for correction(s) and within the period prescribed under the PDPA, take all necessary measures to give effect to such correction(s).
    3. You may also make a written request to limit the processing of your Personal Data including personal data relating to other persons who may be identified from that Personal Data.
  7. Security, Storage & Duration of Data Retention
    1. TIME shall ensure that all Personal Data collected by it shall be stored and/or filed in such manner as to ensure that the Personal Data maintains its accuracy, integrity, remains confidential, is protected against loss, misuse, modification and unauthorised or accidental access, disclosure, alteration, destruction or manipulation.
    2. TIME shall store and/or retain all Personal Data only for as long as required for the fulfilment of the purposes stated in Clause 3 above or pursuant to any legal obligation imposed upon TIME in its operation of the Services or by virtue of any applicable law that may from time to time be in force.
  8. Exceptions & Exclusion of Liability
    1. Notwithstanding the foregoing provisions, TIME reserves the right to refuse to entertain any request for withdrawal of consent, access or correction in the following circumstances:
      1. Where there is an insufficiency of information provided by you or any party making a request to enable TIME to positively locate or identify the Personal Data in question;
      2. Where there is reasonable doubt surrounding your identity or the identity of the person making the request or where TIME feels that you or the requesting party is not in fact the owner or the subject of the Personal Data in question and is not lawfully entitled to make any requests in relation to the Personal Data;
      3. Where permitting access or correction would be tantamount to a violation of an order of Court;
      4. In requests for access or for correction (excluding instances of withdrawal of consent):
        1. (a) where the burden or expense of entertaining the request for access or correction is disproportionate to the risk to your privacy or that of the part making a request;
        2. (b) where compliance with the request would involve the unauthorised disclosure of Personal Data belonging to a third party;
        3. (c) where compliance would result in the disclosure of confidential commercial information; or
        4. (d) where access is regulated by another law.
    2. In the area of Personal Data protection, TIME shall not be liable for any purported violation, breach or non-compliance with any precepts of privacy or the protection of Personal Data in the following instances:
      1. Where an act of nature or event outside the control of TIME results in the damage or malfunction or destruction in any equipment or machinery used to secure, store or process Personal Data;
      2. Where Personal Data is readily available or able to be found in the public domain; and
      3. Where despite TIME’s best efforts, there is unauthorised access, modification, alteration, misuse, phishing, tampering or abuse of Personal Data caused by the malicious or fraudulent or criminal acts or conduct of a third party not being under the control or direction of TIME.
  9. Direct Marketing
    1. We may process your Personal Data to communicate with you any information not limited to promotions, marketing and advertising materials in relation to us, our Services and those of our preferred merchants and strategic partners. If you are not agreeable for us to process your Personal Data for marketing purposes, kindly contact us via details in Clause 12 below.
  10. Cookies and Online dealings
    1. Cookies are packets of information stored in your computer or device which assist your website navigation by customizing site information tailored to your needs. Please note cookies in themselves do not identify the individual user, just the computer or device used. However, we may collect information about your use of our websites or your preference or behaviour analysis from cookies.
  11. Transfer of Personal Data Outside of Malaysia
    1. We may transfer your Personal Data to places or third parties located both in Malaysia and overseas as part of our performance of our contracts or provision of Services to you. These third parties may include any of our service providers or strategic partners who are involved in providing our Services or outsourced data storage or data processing services for and on behalf of us.
  12. Notices and Communications
    1. Please direct any requests to withdraw consent (Clause 5.5), to access, correct and/or limit the processing of your Personal Data (Clause 6 and Clause 9) or any inquiry or complaint on your Personal Data to the following:

      Customer Service (PDPA)

      Address:
      No. 14, Jalan Majistret U1/26
      HICOM Glenmarie Industrial Park
      40150 Shah Alam,
      Selangor, Malaysia
      1800 18 1818

      Email: privacy@time.com.my
    2. We endeavour to take reasonable precautions to ensure that the Personal Data that we collect and/or process is accurately reflected in our systems in accordance with the details provided by you. Therefore, the accuracy of the Personal Data depends to a large extent on the information you provide. As such, it is a condition of us providing the Services to you that you;
      1. provide us with the accurate and complete Personal Data of yourself and/or any relevant person (including their consents) for purposes of acquiring and/or subscription of the Services.
      2. update us as and when such Personal Data provided earlier to us becomes incorrect or out of date by contacting us via the contact details as stipulated in Clause 12.1 above.
    3. In the event you have provided TIME with any Personal Data of third party for the purposes of the Services, you shall:
      1. undertake and warrant to TIME that you are in possession of all necessary consents and shall continue to maintain such consents as may be required for the processing and transfer of such Personal Data by TIME; and
      2. agree that it shall be your responsibility to advise TIME in writing in the event there is any relevant change in the information including personal data supplied to TIME which requires action on the part of TIME.
    4. Please note that all notifications or other communications from you to TIME must be in writing, legible and contain your full name, current address, NRIC number and contact particulars. TIME reserves the right not to entertain any notices or communications which do not contain the foregoing particulars, are illegible, incomprehensible or where the party concerned cannot be contacted or where contact particulars are found to be incomplete, inaccurate or in error.
    5. You hereby accept that TIME may be required to revise and/or modify this Privacy Policy from time to time. In the event of such revision and/or modification, TIME will communicate such revision and/or modification at TIME website or such other mode as TIME may deem appropriate. In this regard, you agree that by continuing to use the Services after such notification, that you have agreed to be bound by, accepted, and/or consented to such revision and/or modification.

Last updated on 9 June 2022
(Previous update: 27 October 2021)

Sila baca dasar privasi ini (“Dasar Privasi”) untuk memahami bagaimana TIME dotCom Bhd, dan syarikat induk, berkaitan, gabungan dan anak syarikatnya (secara kolektif dirujuk sebagai “TIME”, atau “kami”) mengendalikan Data Peribadi yang anda berikan kepada kami. Dengan memberikan Data Peribadi anda kepada kami, anda bersetuju dengan Dasar Privasi ini, pengumpulan, penggunaan, akses, pemindahan, penyimpanan dan pemprosesan Data Peribadi anda seperti yang dinyatakan dalam Dasar Privasi ini.

Sila ambil perhatian bahawa sekiranya anda gagal membekalkan kepada kami Data Peribadi yang diperlukan, atau sekiranya Data Peribadi yang diberikan kepada kami tidak mencukupi atau tidak memuaskan, atau sekiranya anda meminda persetujuan anda berkenaan Data Peribadi yang telah diberikan kepada kami, kami mungkin tidak dapat memproses permohonan anda dan/atau membekalkan kepada anda Perkhidmatan kami. Oleh kerana sebab-sebab diatas, anda wajib memberi Data Peribadi anda kepada kami.

  1. Dasar Privasi ini & Anda
    1. Menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”), Dasar Privasi ini menggariskan hak, kepentingan, obligasi dan tugas TIME dalam pengumpulan, perrakaman, penyimpanan, pendedahan atau pemprosesan (seperti yang dinyatakan di bawah) maklumat peribadi dan data yang boleh dilindungi oleh PDPA.
    2. Untuk tujuan Dasar Privasi ini, ungkapan “anda”, “kamu” atau mana-mana perkataan serumpun lain atau ungkapan yang serupa sifatnya bermaksud orang sebenar yang merupakan pelanggan TIME atau seorang yang berniaga sebagai peniaga tunggal atau orang-orang sebenar yang membentuk sebuah perkongsian. Dasar Privasi ini juga terpakai sekiranya anda tidak lagi pelanggan TIME, di mana terdapat obligasi tertunggak pada pihak anda atau pada pihak TIME, atau sekiranya anda bukan seorang pelanggan kami tetapi anda berinteraksi dengan kami.
    3. Sila ambil perhatian bahawa anda mungkin akan memberikan kepada kami Data Peribadi anda dalam apa jua cara atau kaedah, tidak terhad kepada TIME menerima Borang Pendaftaran yang diisikan dengan Data Peribadi anda atau di mana anda melawati laman web TIME, mengambil bahagian dalam tinjauan, percubaan, promosi, menghubungi meja bantuan kami, atau membuat sebarang pertanyaan am tentang kami atau Perkhidmatan kami. Kami juga boleh menerima Data Peribadi daripada pihak ketiga yang kami berurusan dengan atau pihak ketiga yang berkaitan dengan anda (contohnya, institusi kewangan), dan daripada sumber-sumber lain di mana anda telah memberikan persetujuan untuk pendedahan data peribadi yang berkaitan dengan anda, dan / atau di mana yang dibenarkan dibawah undang-undang.
    4. Anda turut bersetuju dan terima bahawa Dasar Privasi ini merupakan sebahagian dari terma-terma dan syarat-syarat penggunaan Perkhidmatan.
  2. Definitions
    1. Untuk tujuan Dasar Privasi ini, perkataan berhuruf besar berikut mempunyai makna seperti yang dinyatakan:
      “Data Peribadi”

      Bermaksud sebarang maklumat yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung dengan anda berkenaan dengan transaksi komersial, yang (a) sedang diproses secara keseluruhannya atau sebahagiannya melalui kelengkapan yang dikendalikan secara automatik sebagai tindak balas kepada arahan yang diberikan bagi maksud itu; (b) direkodkan dengan niat bahawa ia sepatutnya diproses secara keseluruhannya atau sebahagiannya melalui kelengkapan itu; atau (c) direkodkan sebagai sebahagian daripada sistem pemfailan yang berkaitan atau dengan niat bahawa ia sepatutnya menjadi sebahagian daripada sistem pemfailan yang berkaitan, yang berhubungan secara langsung atau tidak langsung dengan seorang subjek data, yang dikenal pasti atau boleh dikenal pasti daripada maklumat itu atau daripada maklumat itu dan maklumat lain dalam milikan seorang pengguna data, termasuk apa-apa Data Peribadi Sensitif (seperti yang dinyatakan di dalam PDPA) dan penyataan pendapat tentang subjek data itu; tetapi tidak termasuk apa-apa maklumat yang diproses bagi maksud suatu perniagaan pelaporan kredit yang dijalankan oleh sesuatu agensi pelaporan kredit di bawah Akta Agensi Pelaporan Kredit 2010.

      Contoh Data Peribadi termasuk nama, No. Kad Pengenalan / No. Pasport, alamat, maklumat hubungan, maklumat kredit dan butiran akaun bank, imej yang dirakam atau rakaman audio komunikasi anda dengan pusat khidmat kami atau pusat hubungan dan aktiviti akaun anda.

      “Dasar Privasi” Bermaksud dasar privasi ini dan sebarang pindaan, dan/atau tambahan lain yang boleh ditambah dari semasa ke semasa.
      “Pemprosesan” Bermaksud mengumpul, merekod, mengesahkan, memegang atau menyimpan Data Peribadi atau menjalankan sebarang operasi atau set operasi pada Data Peribadi, termasuk (a) organisasi, penyesuaian atau pengubahan Data Peribadi; (b) pengambilan semula, perundingan atau penggunaan Data Peribadi; (c) pendedahan Data Peribadi melalui penghantaran, pemindahan, penyebaran atau pemberian; atau (d) pelarasan, gabungan, pembetulan, pemadaman atau pemusnahan Data Peribadi.
      “Perkhidmatan” Bermaksud secara kolektif semua produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh TIME.
      “TIME” Bermaksud TT dotCom Sdn Bhd; Planet Tapir Sdn Bhd; AIMS Cyberjaya Sdn Bhd; AIMS Data Centre Pte Ltd; AIMS Data Centre Sdn Bhd; AIMS Data Center Limited (Thailand); TIME dotcom Global Services Sdn Bhd; Global Transit Limited; Global Transit 2 Limited; Global Transit 3 Limited; Global Transit 5 Limited; Global Transit Singapore Pte Ltd; Global Transit (Hong Kong) Limited; TIME dotCom Japan K.K.; TIME dotCom International Sdn Bhd dan TIME dotCom (Cambodia) Co., Ltd.
  3. Tujuan Mengumpul Data Peribadi
    1. Anda bersetuju bahawa semua Data Peribadi yang dikumpul oleh TIME boleh digunakan untuk salah satu atau semua cara berikut (“Tujuan”):
      1. Untuk memproses permohonan anda untuk Perkhidmatan;
      2. Untuk menjalankan semakan kredit ke atas anda atau untuk membuktikan kewujudan sebarang pelanggaran terdahulu atau tertunggak, keterhutangan, kemungkiran oleh anda dengan mana-mana pihak ketiga;
      3. Untuk mengemas kini dan mengekalkan rekod dalaman, pemfailan, sistem dan operasi TIME untuk pengurusan dan pentadbiran Perkhidmatan termasuk tetapi tidak terhad kepada tujuan mengeluarkan bil kepada anda;
      4. Untuk menjalankan latihan untuk kakitangan dalaman berkaitan dengan Perkhidmatan;
      5. Untuk menguatkuasakan mana-mana obligasi anda berkenaan dengan Perkhidmatan, termasuk pengumpulan amaun tertunggak daripada anda;
      6. Untuk mengaktifkan, menguruskan atau membuat pembayaran atau kemudahan kredit dengan institusi kewangan pihak ketiga yang diarahkan dari semasa ke semasa oleh pelanggan yang menggunakan Perkhidmatan;
      7. Untuk menyiasat dan menyelesaikan sebarang isu perkhidmatan, pertanyaan berkenaan bil, aduan, aktiviti penipuan atau pertanyaan lain yang anda kemukakan kepada kami mengenai rangkaian, pemantauan dan peningkatan prestasi rangkaian kami, Perkhidmatan kami, pasukan perhubungan pelanggan dan pembekal perkhidmatan kami dan laman web TIME;
      8. Untuk menjalankan analisis pasaran, penyelidikan dan pembangunan untuk menambah baik dan/atau memperkenalkan Perkhidmatan kepada anda;
      9. Untuk berkomunikasi, memasarkan, mempromosikan, menawarkan atau memaklumkan kepada anda mengenai sebarang pertanyaan, aduan, perkhidmatan atau produk baru kumpulan TIME;
      10. Untuk menyokong perniagaan, perancangan dan proses membuat keputusan kumpulan TIME;
      11. Untuk memaklumkan kepada anda tentang sebarang kemas kini, pembangunan atau perubahan atau tawaran baru mana-mana Perkhidmatan termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang promosi, tawaran istimewa dan/atau pelancaran pemasaran;
      12. Untuk mematuhi sebarang kehendak undang-undang atau regulasi atau arahan mana-mana badan/agensi negara, penguatkuasaan atau kawal selia berkenaan dengan Perkhidmatan;
      13. Untuk mengesahkan identiti anda; dan
      14. Lain-lain tujuan sampingan dan berkaitan dengan mana-mana perkara di atas.
  4. Pendedahan kepada Pihak Ketiga
    1. Selaras dengan Tujuan nyata yang dinyatakan dalam Klausa 3 di atas, TIME boleh mendedahkan Data Peribadi yang dikumpul kepada pihak ketiga berikut:
      1. Kepada pengendali telekomunikasi lain sebagai sebahagian daripada inisiatif nasional antara pengendali untuk mencegah penipuan dan untuk mencegah penyalahgunaan perkhidmatan telekomunikasi;
      2. Kepada mana-mana juruaudit, penasihat profesional, penyedia perkhidmatan pihak ketiga, pernama, ejen atau kontraktor yang dilantik oleh TIME untuk melaksanakan Tujuan yang dinyatakan dalam Klausa 3.1 di atas;
      3. Kepada agensi/badan penguatkuasaan negara dan agensi/badan lain atau agensi/badan kawal selia yang berkaitan sebagai obligasi di bawah undang-undang atau berkaitan dengan sebarang aktiviti pentadbiran keadilan, pengesanan atau pencegahan jenayah, aktiviti haram/menyalahi undang-undang atau penipuan atau untuk penahanan atau pendakwaan pesalah atau demi kepentingan keselamatan negara;
      4. Kepada Pejabat Ketua Pengarah Insolvensi, Jabatan Insolvensi Malaysia bagi tujuan menjalankan carian kebankrapan;
      5. Kepada bank, institusi kewangan atau entiti serupa yang berkaitan atas permintaan anda dan di mana anda telah memberikan persetujuan untuk sebarang kemudahan kredit atau untuk memulakan mekanisme pembayaran;
      6. Kepada anak syarikat, syarikat induk dan syarikat berkaitan TIME dan syarikat gabungan TIME bagi tujuan menubuhkan dan mengekalkan pangkalan data pelanggan untuk mengelakkan pertindihan;
      7. Kepada rakan-rakan kongsi strategik yang bekerjasama dengan TIME untuk menyediakan Perkhidmatan TIME atau yang membantu memasarkan Perkhidmatan TIME (seperti rangkaian peniaga-peniaga kami);
      8. Kepada mana-mana pihak yang terlibat dalam atau berkaitan dengan prosiding undang-undang (atau prosiding undang-undang yang bakal), untuk tujuan membantu dalam atau memulakan prosiding undang-undang tersebut;
      9. Kepada penasihat profesional yang dilantik oleh TIME mengikut keperluan pada dasar “perlu tahu” bagi tujuan penasihat tersebut untuk memberikan nasihat kepada kami;
      10. Kepada mana-mana pihak ketiga yang memperoleh semua atau sebahagian daripada aset atau perniagaan TIME untuk tujuan pihak ketiga tersebut untuk meneruskan penyediaan semua atau sebahagian daripada perniagaan TIME yang diperoleh (termasuk mana-mana Perkhidmatan yang berkaitan);
      11. Kepada pihak yang dinamakan atau dilantik oleh TIME sama ada secara bersendirian atau secara bersama dengan pembekal-pembekal perkhidmatan lain, untuk tujuan mewujudkan dan mengekalkan pangkalan data bersama di mana TIME mempunyai kepentingan bersama yang sah;
      12. Wakil-wakil anda yang diberi kuasa atau pihak-pihak yang kami mempercayai secara munasabah bahawa anda boleh memberikan persetujuan anda, jika anda mengetahui tentang pendedahan Data Peribadi dan keadaan pendedahan tersebut; dan
      13. seperti yang dikehendaki atau dibenarkan di bawah undang-undang Malaysia, termasuk tetapi tidak terhad kepada, PDPA.
    2. Kecuali jika anda menyatakan secara nyata, TIME akan mengekalkan kesulitan tegas terhadap Data Peribadi anda dan tidak mendedahkan mana-mana bahagian atau sebahagian daripadanya kepada mana-mana entiti lain atau pihak ketiga selain daripada yang disenaraikan dalam 4.1 di atas.
  5. Persetujuan & Hak Menarik balik Persetujuan
    1. Sekiranya anda berumur di bawah 18 tahun, anda dikehendaki memastikan bahawa ibu bapa atau penjaga sah anda memberikan persetujuan bagi pihak anda untuk memproses Data Peribadi anda oleh TIME.
    2. Perkhidmatan hanya akan disediakan kepada anda apabila anda menerima dan bersetuju dengan terma-terma Dasar Privasi ini. Sekiranya boleh, penerimaan dan persetujuan nyata hendaklah dibuktikan oleh anda dengan menekan atau menyemak atau menunjukkan dengan sewajarnya pada bahagian persetujuan berkaitan di borang pendaftaran atau dokumen-dokumen lain yang diserahkan kepada anda yang berkenaan.
    3. Setelah memberikan persetujuan anda kepada terma Dasar Privasi ini, anda dianggap telah bersetuju secara nyata untuk pemprosesan Data Peribadi anda oleh TIME atau mana-mana ejen-ejen, pekerja-pekerja, rakan-rakan kongsi dan/atau kontraktor-kontraktor yang diberi kuasa untuk Tujuan yang dinyatakan dalam Klausa 3.1 di atas.
    4. Anda juga bersetuju dan terima bahawa mendaftar dan/atau terus menggunakan Perkhidmatan, anda membenarkan dan bersetuju bahawa Data Peribadi anda diproses oleh dan jika diperlukan, didedahkan kepada kelas-kelas pihak-pihak ketiga seperti yang dikenal pasti oleh TIME dalam Klausa 4.1 di atas untuk tujuan TIME menyediakan Perkhidmatan kepada anda. Untuk mengelakkan keraguan, anda juga dengan ini secara nyata bersetuju untuk TIME memproses sebarang Data Peribadi Sensitif yang berkaitan untuk tujuan tersebut.
    5. Walau apa-apa pun yang dinyatakan sebaliknya, anda boleh pada bila-bila masa menarik balik persetujuan anda untuk memproses Data Peribadi anda atau mana-mana bahagian pemprosesan dengan menghantar kepada TIME di alamat yang dinyatakan di bawah, notis tarik balik bertulis, dan dalam tempoh yang ditetapkan di bawah PDPA, TIME hendaklah mengambil semua langkah yang diperlukan untuk melaksanakan penarikan balik persetujuan anda, setakat penarikan balik tersebut tidak bercanggah dengan mana-mana obligasi TIME yang lain di bawah undang-undang.
  6. Hak untuk Mengakses & Membetulkan
    1. Anda boleh, melalui permohonan bertulis, diberikan akses kepada Data Peribadi anda yang dipegang atau disimpan atau diproses oleh TIME dan sesalinan Data Peribadi anda boleh disampaikan kepada anda dalam format yang ditentukan oleh TIME yang boleh difahami.
    2. Anda juga boleh pada bila-bila masa membuat permohonan bertulis kepada TIME untuk membetulkan mana-mana Data Peribadi anda yang tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau lapuk dan TIME hendaklah, setelah menerima permohonan bertulis anda dan dalam tempoh yang ditetapkan di bawah PDPA, mengambil semua langkah yang diperlukan untuk melaksanakan pembetulan tersebut.
    3. Anda juga boleh membuat permohonan bertulis untuk mengehadkan pemprosesan Data Peribadi anda termasuk data peribadi yang berkaitan dengan orang lain yang boleh dikenal pasti daripada Data Peribadi tersebut.
  7. Keselamatan, Penyimpanan & Tempoh Pengekalan Data
    1. TIME akan memastikan bahawa semua Data Peribadi yang dikumpul olehnya disimpan dan/atau difailkan dengan sesuai untuk memastikan Data Peribadi tersebut mengekalkan ketepatannya, integriti, kekal sulit, dilindung daripada kehilangan, penyalahgunaan, pengubahsuaian dan akses tanpa persetujuan atau akses tidak sengaja, pendedahan, pengubahan, pemusnahan atau manipulasi.
    2. TIME akan menyimpan dan/atau mengekalkan semua Data Peribadi hanya selama yang diperlukan untuk memenuhi tujuan yang dinyatakan dalam Klausa 3 di atas atau menurut mana-mana obligasi undang-undang yang dikenakan ke atas TIME dalam pengendalian Perkhidmatannya atau menurut mana-mana undang-undang terpakai yang boleh berkuatkuasa dari semasa ke semasa.
  8. Pengecualian & Pengecualian Liabiliti
    1. Walau apa-apa pun yang diperuntukkan di atas, TIME berhak menolak sebarang permintaan untuk menarik balik persetujuan, akses atau pembetulan dalam keadaan-keadaan berikut:
      1. Sekiranya terdapat kekurangan maklumat yang diberikan oleh anda atau mana-mana pihak yang membuat permohonan tersebut untuk membolehkan TIME mengesan atau mengenal pasti Data Peribadi tersebut;
      2. Sekiranya terdapat keraguan munasabah mengenai identiti anda atau identiti orang yang membuat permohonan atau di mana TIME berasa bahawa anda atau pihak yang memohon sebenarnya bukan pemilik atau subjek Data Peribadi yang dipersoalkan dan tidak berhak untuk membuat apa-apa permohonan berkaitan dengan Data Peribadi;
      3. Sekiranya pemberian akses atau pembetulan akan menyebabkan pelanggaran sesuatu perintah Mahkamah;
      4. Dalam permohonan untuk akses atau pembetulan (tidak termasuk penarikan balik persetujuan):
        1. (a) di mana beban atau kos untuk melayan permintaan untuk akses atau pembetulan adalah tidak seimbang dengan risiko terhadap privasi anda;
        2. (b) di mana perlaksanaan permohonan tersebut akan melibatkan pendedahan tanpa persetujuan Data Peribadi milikan pihak ketiga;
        3. (c) di mana pematuhan akan mengakibatkan pendedahan maklumat komersial sulit; atau
        4. (d) di mana akses dikawal oleh undang-undang yang lain.
    2. Dalam bidang perlindungan Data Peribadi, TIME tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kesalahan, pelanggaran atau ketidakpatuhan terhadap mana-mana peraturan privasi atau perlindungan Data Peribadi dalam keadaan berikut:
      1. di mana tindakan alam semula jadi atau kejadian di luar kawalan TIME yang mengakibatkan kerosakan atau kemusnahan mana-mana peralatan atau jentera yang digunakan untuk melindungi, menyimpan atau memproses Data Peribadi;
      2. di mana Data Peribadi tersedia atau boleh didapati dalam domain awam; dan
      3. di mana walaupun selepas usaha terbaik TIME, terdapat akses tanpa persetujuan, pengubahsuaian, pengubahan, penyalahgunaan, pancingan data, pengubahan atau penyalahgunaan Data Peribadi yang disebabkan oleh perbuatan atau kelakuan jenayah yang berniat jahat atau penipuan atau kelakuan pihak ketiga yang bukan di bawah kawalan atau arahan TIME.
  9. Pemasaran Langsung
    1. Kami boleh memproses Data Peribadi anda untuk memaklumkan kepada anda sebarang maklumat yang tidak terhad kepada bahan promosi, pemasaran dan pengiklanan yang berkaitan dengan kami, Perkhidmatan kami dan peniaga-peniaga diutamakan dan rakan-rakan kongsi strategik kami. Jika anda tidak bersetuju untuk kami memproses Data Peribadi anda untuk tujuan pemasaran, sila hubungi kami melalui butiran dalam Klausa 12 di bawah.
  10. Kuki dan Urusan Dalam Talian
    1. Kuki merupakan paket maklumat yang disimpan dalam komputer atau peranti anda yang membantu navigasi laman web anda dengan menyesuaikan maklumat tapak untuk keperluan anda. Sila ambil perhatian bahawa kuki sendiri tidak mengenal pasti pengguna individu, tetapi hanya komputer atau peranti yang digunakan. Walau bagaimanapun, kami mungkin akan mengumpul maklumat tentang penggunaan anda di laman web kami atau keutamaan atau analisis tingkah laku anda daripada kuki.
  11. Pemindahan Data Peribadi Ke Luar Malaysia
    1. Kami mungkin akan memindahkan Data Peribadi anda ke tempat atau pihak ketiga yang terletak di Malaysia dan luar negara sebagai sebahagian perlaksanaan kontrak kami atau penyediaan Perkhidmatan kepada anda. Pihak-pihak ketiga ini termasuk mana-mana pembekal-pembekal perkhidmatan atau rakan-rakan kongsi strategik kami yang terlibat dalam menyediakan Perkhidmatan kami atau perkhidmatan luar untuk penyimpanan data atau pemprosesan data bagi pihak kami.
  12. Notis dan Komunikasi
    1. Sila sampaikan sebarang permintaan untuk menarik balik persetujuan (Klausa 5.5), untuk mengakses, membetulkan dan/atau mengehadkan pemprosesan Data Peribadi anda (Klausa 6 dan Klausa 9) atau sebarang pertanyaan atau aduan mengenai Data Peribadi anda kepada yang berikut:

      Khidmat Pelanggan (PDPA)

      Alamat:
      No. 14, Jalan Majistret U1/26
      HICOM Glenmarie Industrial Park
      40150 Shah Alam,
      Selangor, Malaysia
      1800 18 1818

      Email: privacy@time.com.my
    2. Kami berusaha untuk mengambil langkah yang munasabah untuk memastikan bahawa Data Peribadi yang dikumpul oleh kami dan/atau proses ditunjukkan dengan tepat dalam sistem kami mengikut butiran yang diberikan oleh anda. Oleh itu, ketepatan Data Peribadi bergantung sebahagian besarnya kepada maklumat yang diberikan oleh anda. Oleh demikian, adalah syarat kami dalam menyediakan Perkhidmatan kepada anda bahawa anda;
      1. memberikan kami Data Peribadi yang tepat dan lengkap dan/atau Data Peribadi orang yang berkaitan (termasuk persetujuan mereka) untuk tujuan memperoleh dan/atau melanggan Perkhidmatan.
      2. memaklumkan kepada kami apabila Data Peribadi yang diberikan sebelum ini tidak betul atau lapuk dengan menghubungi kami melalui butir hubungan seperti yang dinyatakan dalam Klausa 12.1 di atas.
    3. Sekiranya anda telah memberikan TIME sebarang Data Peribadi pihak ketiga untuk tujuan Perkhidmatan, anda hendaklah:
      1. mengesahkan kepada TIME bahawa anda telah memperolehi persetujuan yang diperlukan dan akan terus mengekalkan persetujuan yang diperlukan untuk pemprosesan dan pemindahan Data Peribadi tersebut oleh TIME; dan
      2. bersetuju bahawa adalah tanggungjawab anda untuk menasihati TIME secara bertulis sekiranya terdapat sebarang perubahan berkaitan dalam maklumat termasuk data peribadi yang dibekalkan kepada TIME yang memerlukan tindakan daripada pihak TIME.
    4. Sila ambil perhatian bahawa semua makluman atau komunikasi lain daripada anda kepada TIME mestilah secara bertulis, boleh dibaca dan mengandungi nama penuh, alamat semasa, nombor kad pengenalan dan butiran hubungan anda. TIME berhak untuk tidak melayan sebarang notis atau komunikasi yang tidak mengandungi butir-butir di atas, tidak boleh dibaca, tidak dapat difahami atau di mana pihak berkenaan tidak dapat dihubungi atau apabila butiran hubungan didapati tidak lengkap, tidak tepat atau tersilap.
    5. Anda dengan ini bersetuju bahawa TIME kemungkinan akan menyemak dan/atau mengubah suai Dasar Privasi ini dari semasa ke semasa. TIME akan menyampaikan semakan dan/atau pengubahsuaian tersebut di laman web TIME atau melalui kaedah lain yang dianggap sesuai oleh TIME. Dalam hal ini, anda bersetuju bahawa dengan terus menggunakan Perkhidmatan selepas pemberitahuan tersebut, anda telah bersetuju untuk terikat dengan, menerima dan/atau bersetuju dengan semakan dan/atau pengubahsuaian tersebut.

Kemas kini terakhir pada 8 Jun 2022
(Kemas kini sebelumnya: 27 Oktober 2021)